Профилактика                                                                                                                                                                    Имплантология                                                                                                                                                                    НОВО:Invisalign

Защо понякога зъбите ни болят "без видима" причина?

    Видима причина има и тя се дължи на оголените зъбни шийки. Пациентите усещат зъбите си чувствителни и това се дължи на отварянето на дентиновите каналчета вследствие на оголения дентин. Тези каналчета провеждат до нерва на зъба остра краткотрайна болка, която се появява при дразнения от топло, студено, кисело или сладко. Лечението се състои в "запечатване" на каналчетата с помощта на пасти и разтвори за уста.     Тези популярни препарати предназначени специално за поддържане оголените шийки на зъбите са известни като сензитивни и те съдържат алуминиев лактат и аминофлуорид и натриев флуорид.     
Как действа алуминиевият лактат ?
Включените в него адстрингенти предизвикват утаяване на белтъчините на повърхността на зъбните каналчета. Това води до сгъстяване на повърхностния им слой и намаляване на проводимостта им; Аминофлуорида и натриевия флуорид са комбинацията, осигуряваща бързото усвояване на биологично наличния флуорид.
Аминофлуоридът благоприятства реминерализацията: на повърхността на зъба се образува покриващ слой от калциев флуорид. Той действува като депо за флуорида. Разтворите съдържат допълнително защитен полимер, разполагащ се върху оголения дентин под формата на течен филм, като така понижава чувствителността на болката.
Ако не се взимат мерки тези оголени шийки могат най-често да доведат до увреждане на зъбния нерв и тогава се налага провеждане на кореново лечение.1 грам профилактика = 1 кг лечение

<< назад към интересногр. Пловдив, ул. “Белград” N 14 ; тел. 0886 93 55 23
office@sanodent-bg.com

Web Design D&N Soft www.dnsoft.igpd.net